Памид

 


Памида е един от най-старите български сортове. Той има 13 клона. Най-известните са – червен памид, черен памид ( известен още като берковско, или кара памид ), а емблематичната му разновидност е Гарваново око. В различните периоди е бил различно разпространен в зависимост от развитието на държавата. Най-голямата му популярност след тракийско време  идва по времето на социализма, когато заема цели 48% от българските лозя. Памида е едновременно десертен и винен сорт, силно рандемантен. Към него са се добавяли преди всичко мерло и кабарне и са се правили памид по мерло и памид по кабарне, които са били успешни вина за западните пазари в милиони бутилки. Памида е грозде за правене на пивки, сочни и крепки вина. Този сорт в момента е твърде рядък, включително и в Северозападна България. Северозападния памид се различава от другите памиди в България. Памида е сорт, който незаслужено е забравен. Преоткивателя Агрофитнес положи доста усилия да рекултивира 50 годишните си лозя от памид, и в момента въпреки възрастта си са в невероятна кондиция за качествени вина. 

Рубрики: Блог

0
Количка
  • Нямате артикули в количката.