Агрофитнес» Блог» Слушайки сърцето си, правя това което искам, посветен на виното!

Слушайки сърцето си, правя това което искам, посветен на виното!

 


Статия за Агрофитнес от списание BULGARIA Land OF Wine 2023

„Над 700 бяха лозята района на Боровци преди 30 години – с други думи всяка къща имаше лозе. В момента сме само петима“.

Тодор Костадинов – собственик на “Агрофитнес”

С това започна разказа си Тодор Костадинов – собственик на 50-годишно лозе в с. Боровци, Монтанско, където започна и нашата среща.
„Това е традиционно българско лозе. Когато го закупих беше с чашовидна формировка, без колове. Наложи се да го рекултивирам. Първото лозе беше със сорт Зарчин. Тук във всеки масив по традиция всеки собственик има най-различни сортове – винени и десертни. По-нататък присъединих масиви с Гарваново око – най-тъмния клон на Памид. Аз непрекъснато правя експерименти с калеми от различни места в България, дори и от Сърбия.“
И така колекцията от сортове на Тодор Костадинов включва: Черен Памид (т. нар. Берковско), Димят, Болгар (Афуз Али), Червен Памид, Сензо, Чауш, Вранка (в Македония Вранец), Романка, Зарчин, Сухиндолска гъмза, Димят, Тамянка, Кокорко, Врачански мискет, Варненски мискет, Гъмза, Памид и др. Лозята си в местността Глогово бърдо край Боровци, общо 1,7 хектара. Масивът е оформен след закупуване на десетки парцели от различни собственици.
„Никакви компромиси не правя в обработката и растителната защита на лозята. Много ръчен труд е необходим за старите лозя. Новите са пригодени за машинна обработка, което до голяма степен облекчава работата ми. „Агрофитнес“ създадох през 2009 с основната идея за съхранението и изследването на местните сортове.“
Виноделието за Тодор Костадинов е свещенодействие. С толкова много сортове правилният избор е от значение за направата на добро вино. В малката си семейна изба той се стреми да върне времето назад към чистите сочни и свежи традиционни български вина, които изискват не по-малко грижи и внимание, за да се достигне желаното качество.
Дегустираме вината в елегантна приемна, където всеки детайл е направен с много мисъл и любов за виното, с послание към посетителите. Дейностите на домакина обаче не спират дотук. Той е пълен с идеи и планове, които да превърнат двора и къщите му в истинска музейна експозиция.
Не само ако имате път към Боровци, Берковско, а нарочно планирайте посещение при Тодор Костодинов. Ще си тръгнете от неговото място, зeрадени с много ентусиазъм и оптимизъм и вкусили вино от най-българските сортове, на които той е посветил живота си.

с. Боровци 3528, общ. Берковица,
обл. Монтана, ул. „Васил Левски“ 10
Тел: +359 888 619 693

Рубрики: Блог

0
Количка
  • No products in the cart.