Агрофитнес» За нас

Агрофитнес и пазителят на статиите лози

Агрофитнес Вина 2022

Село Боровци, между Монтана и Берковица, е дом на Тодор Костадинов. Той е един колоритен и необикновен човек – страстен пазител и изследовател на местните стари сортове лози, както и самоук винар, който от упорство и задълбоченост, присъщи на характера му, е напреднал във виноделието значително, и прави микровинификационни експерименти, някои от които официалните винопроизводители трудно се решава да си позволят.

Тодор е чудат човек и напомня на някои от причудливите герои на Йордан Радичков, роден в този край. Лозарството и виното са негова страст, която е превърнал в хоби – доста трудоемко и отнемащо време хоби! С особения местен хумор е нарекъл лозарксата си фирма Агрофитнес. Но ао думата хоби предполага любителско отношение, то е задължително да подчертаем, че г-н Костадинов е задълбал много сериозно в материята, в постоянен контакт е с Института по лозарство в Плевен, някои опитни енолози са негови чести консултанти, не спира да се учи, да се задава въпроси, да търси отговори.

Извън лозята и виното той и семейството му са собственици на Змееборец – успешна компания за сладкарско оборудване и техника, заради чиито интереси Тодор е обиколил немалко изложения по широкия свят – и времето извън работата си често е посвещавал на лозя и винарни.

Главната му цел е да се занимава със стари български, изчезнали или изчезващи сортове, да ги изследва и възражда. Лозята си в местността Глогово бърдо край Боровци, общо 1,7 хектара, е окрупил след закупуване на парцели от десетки собственици и се е опитал там, където е било възможно, да рекултивира старите лозя.

0
Количка
  • No products in the cart.